Junalla Suomesta Venäjälle

Venäjä on valtava maa ja sen kaupungeista matkailukohteena tunnetaan parhaiten Moskova ja Pietari. Suomalaiset käyvät myös jonkun verran Karjalan alueella sekä Viipurissa. Moskova on Venäjän pääkaupunki ja siellä asuu yli 12 miljoonaa ihmistä. Moskova tunnetaan Venäjän liike-elämän keskuksena. Pietarin taas sanotaan olevan yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Pietari on erittäin tunnettu taiteesta ja kulttuurista. Suomesta Pietariin pääsee helposti ja edullisesti sekä tulevaisuudessa verkosta viisumin voi saada ilmaiseksi.

Viisumin hakeminen ja kulut

Junalla matkustaessa Venäjälle jokainen Suomen kansalainen tarvitsee viisumin. Viisumin hakemiseen kannattaa varata aikaa. Jos matkustaa yksin, niin silloin pitää hakea kertaviisumi ja jos taas matkustaa ryhmässä, niin silloin tulisi hakea ryhmäviisumi. Hinta määräytyy sen mukaan, mistä viisumia hakee tai kuinka pitkäksi aikaa viisumia tarvitsee. Kertaviisumin käsittelyaika on yleensä 8 päivää ja hintaa viisumilla on 84 euroa. E-viisumilla ei vielä voi matkustaa junalla johtuen siitä, että junissa ei ole vielä tarvittavaa laitteistoa kaikille rajanylityspaikoille. E-viisumi on siis täysin ilmainen ja sen hankkiminen on tehty helpoksi.

Uusi nettiviisumi mahdollistaa Pietarin lisäksi myös sen, että pystyy matkustamaan lisäksi myös Karjalan kannakselle tai Viipuriin ilman viisumikuluja. Viisumin voi hakea suomalaisesta matkatoimistosta tai Helsingissä sijaitsevasta Venäjän viisumikeskuksesta. Matkatoimistolle tulee lähettää viisumia varten kaikki tarvittavat dokumentit ja sen jälkeen, kun dokumentit on lähetetty niin tulee odottaa ainakin kaksi viikkoa kunnes viisumin saa. Jos haluaa saada viisumin nopeammin niin on mahdollista suorittaa pikakäsittelymaksu.

Viisumin hakeminen ja kulut

Kun viisumia hakee niin liitteeksi tulee olla seuraavat asiakirjat: allekirjoitettu viisumianomuslomake, passi, virallinen passikuva ja vakuutusyhtiön todistus siitä että matkavakuutus on voimassa. On tärkeää huomioida viisumin voimassaolo. Junalla ei voi matkustaa Venäjälle jos voimassaoloaika ei ole kunnossa. Viisumi tarkastetaan aina junassa ja jokaisen matkustajan tulee myös näyttää voimassaoleva passi. Myös junalla matkustaessa tulee täyttää ennen rajanylitystä maahantulokortti kahtena kappaleena. Junassa joko konduktööri tai vaununhoitaja jakaa ne. Toinen maahantulokortti, johon Venäjän rajaviranomainen on laittanut leiman, tulee pitää mukana koko Venäjän-reissun ajan. Raja-ja tullitarkastus suoritetaan aina liikkuvassa junassa jolloin tulee esittää sekä viisumi että passi.

Pietariin, Viipuriin tai Moskovaan matkustetaan aina päiväjunalla. Juna lähtee Helsingistä ja pysähtyy Lahdessa, Kouvolassa, Viipurissa ja viimeisenä Pietarissa. Pietariin junamatka kestää noin 3,5 tuntia. Matkan hinta on 29 euroa Pietariin ja Moskovaan junalippu maksaa 60 euroa. Junamatka Pietarista Moskovaan kestää noin neljä tuntia. Matka-aika Viipuriin on tunnin lyhyempi kuin Pietariin. Pietariin pääsee myös halutessaan Tolstoi nimisellä yöjunalla ja se on perillä Pietarissa yöllä klo: 1:18. Jos matkustajalla on tiukka budjetti ja haluaa päästä Moskovaan niin yöpymiskuluissa voi säästää niin, että kokee Venäläisen yöjunan huuman ja maksaa edullisen hinnan 3. luokan makuupaikasta Platskartny-avovaunussa.

Juna on kuitenkin hidas, mutta maksaa vain 12€. Helsingistä lähtee joka päivä Tolstoi-yöjuna. Matka-aika on 16 tuntia ja se maksaa yhteensä 56 €. Liput ovat kuitenkin edullisimmillaan 60-90 päivää ennen matkaa ostettuna. Juna lähtee Helsingin juna-asemalta klo: 17:44 ja on perillä Moskovassa seuraavana aamuna klo: 09:19. Kun Venäjälle matkustaa, niin matkustajan tulisi periaatteessa rekisteröityä paikan päällä, mutta onneksi se ei enää nykypäivänä ole vaivalloista matkustajalle. Jos matka kestää alle seitsemän päivää niin silloin rekisteröintiä ei vaadita. Ainoastaan hotellissa yöpyessä hotelli voi hoitaa rekisteröitymisen.

Käytännössä rekisteröityminen tarkoittaa siis sitä, että paikallisviranomainen iskee leiman paperisen maahantulokortin kääntöpuolelle. Tästä maahantulokortista tulee pitää tarkka huoli koko ajan kun matkustaa Venäjän alueella. Venäjälle pystyy siis helposti matkustamaan junalla Suomesta, on vain muutama asia, jotka tulee ottaa huomioon.