Koe road tripin vapaus!

Monille termi ¨road trip’ on tuttu, joko konstina matkustella tai viimeistään saman nimisestä elokuvasta. Sanonta on hyvin vapaamuotoinen, sillä sen voi liittää melkeinpä mihin tahansa normaalia pidemmän matkan kulkemiseen ajoneuvolla, kuten moottoripyörällä, autolla tai asuntoautolla/-vaunulla. Moni jopa mieltää julkisilla kulkuneuvoilla liikkumista vähänkin pidemmän matkan päähän road tripiksi – yleensä kuitenkin bussilla, sillä se kirjaimellisesti kulkee tiellä (eng. road), toisin kuin esimerkiksi juna (vrt. Reilaaminen eli raideliikenteellä reissaaminen). Se, mikä on pitkä matka on itse kunkin päätettävissä. Toiset road trippaavat halki Euroopan tai Euroopasta Venäjän halki Kiinaan, toiset taas muutamankin sadan kilometrin päähän kotimaassaan. Ajatus on kuitenkin alun perin ollut, että road trip olisi virkistys- tai viihdekäyttö mielessä tehty reissu. Näin ollen bisnesmatkoja harvemmin lasketaan road tripiksi, toki niistäkin voi tätä termiä käyttää, jos matka tapahtuu teitse. Tiettävästi kukaan ei ole vielä sanontaa liittänyt teitse tapahtuvaan matkailuun, joka tapahtuu muulla kuin moottorikulkuneuvolla – on siis ennenkuulematonta, että pidemmän matkan kulkemista vaikkapa polkupyörällä tai kävellen sanottaisi olevan road trip.

Edut

 

Road trip on erittäin monipuolinen matkustusmuoto. Etenkin eri maiden halki kulkiessa on mahdollisuus nähdä todella vaihtelevasti eri maisemia, maastoa, kasvustoa ja eläinlajeja. Sen näkee jo Suomessakin, kun lähtee ajamaan etelästä pohjoiseen päin. Etenkin esimerkiksi ruskan aikana maisemat ja jopa tietkin ovat aivan erilaiset Lapissa kuin Pirkanmaalla. Sinulla on vapaus valita reitti, ja sitä voi vaihdella aivan oman mielen mukaan matkan varreltakin. Kun törmää johonkin kauniiseen tai kiinnostavaan voi pysähtyä tutkimaan lähempää tai ottamaan valokuvia, kukaan muu ei päätä puolestasi koska ja missä pysähdytään. Sama periaate pätee vessa- ja ruokataukoihin. Päätät siis täysin itse – lukuunottamatta mahdollisia matkakumppaneita – mitä tehdään, milloin ja missä järjestyksessä, eikä tarvitse perustella miksi! Toki sen verran kannattaa tehdä taustatutkimusta tai olla kartalla, että tietää tarvittaessa missä lähin bensa-asema, ruoka- tai majapaikka sijaitsee. Samoin jos kulkee busseilla liput on usein ostettava tai vähintään varattava etukäteen. Mutta aika pitkälti ideana on ottaa esille kartta, sulkea silmät, osoittaa tiettyä kohtaa ja lähteä ajamaan sitä kohti! Monet road trippaajat ei tosiaan tiedä, minne pysähtyvät ja milloin – “kunhan näkyy kivan oloinen paikka niin pysähdytään”. Road tripin periaate ja päätarkoitus on vapaus ja viihtyvyys!

 

Miksi? Missä?

 

Road tripistä on tullut niin ajaton ja klassinen matkailutapa, että ihan juuri tähän tarkoitukseen on suunniteltu tiettyjä reittejä. Suosituimmat löytyvät USA:sta, Kanadasta, Australiasta, Uudesta-Seelannista ja Etelä-Afrikasta. Ei ole mikään yllätys, että edellä mainitut maat löytyvät usein myös kauneimpien maiden listojen kärkisijoilta. Motivaationa road trippaukselle on kerrottu aikanaan olevan budjetista johtuvat syyt ja kuluissa säästäminen, toki nykypäivänä road tripit monesti koituvat jopa kalliimmaksi, kuin esimerkiksi lentomatkustus. Silti useat road trippaajat pyrkivät pitämään perinteistä kiinni siten, että yöpyvät edullisesti muun muassa motelleissa, käyttäen sovelluksia kuten Air BnB, autossaan tai teltoissa, riippuen sääolosuhteista. Samaten syödään eväitä ja pyritään elämään kuin paikalliset, eikä painotus ole niinkään perinteisellä tavalla turistina oleminen. Road tripille voi lähteä esimerkiksi ihan käytännön syistä, kuten lähisuvun asuminen toisella puolella maata. Etenkin suuren perheen kanssa matka taittuu edullisemmin ja vaivattomammin autoillen omaehtoisesti, ennemmin kuin lentäen tai matkustaen junalla pienten lasten kanssa. Mikä ikinä itse kunkin henkilökohtainen syy tai tavoite road tripille onkaan siitä voi olla varma, että reissu tulee olemaan mielenkiintoinen, sillä on lähestulkoon mahdoton välttyä lukuisilta eri näköaloilta, tilanteilta ja tapahtumilta!