Leirintäalueella majoittumiseen kuluu keskimäärin 235 euroa päivässä!

Karavaanilla majoittuminen leirintäalueella maksaa keskimäärin 220 euroa enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Tämä tarkoittaa keskimäärin 1 211 euroa matkaa kohden. Toki kustannukset voivat vaihdella todella suuresti riippuen muun muassa seurueen koosta, matkan kestosta, budjettivalinnoista ja leiriytymisvaihtoehdoista. Mutta onko karavaanaus hintansa väärti? Millainen matkailu kannattaa ja missä voi säästää? Karavaanin hankinta on toki suuri päätös ja siitä koituu huomattavia kuluja, mutta sen on myös sanottu olevan erittäin palkitsevaa – mikään matkailumuoto ei tuo samanlaista vapautta kuin käytännössä liikkuvalla kodilla viilettäminen minne ikinä mieleen juolahtaakaan. Tutkitaanpas, mitä karavaanaus oikein on ja mikä tekee siitä rahanarvoisen.

Minne karavaanilla voi lähteä?

 

Käytännössä minne vaan! Tankki täyteen ja menoksi! Karavaanaus ei missään nimessä sido kotimaahan ja yhä enenevässä määrin karavaanataan ulkomaille aina kaukokohteisiin saakka. Jopa ympärivuotinen matkailuautossa asuminen alkaa olemaan yllättävän suosittua – tarjoaahan se ihan omanlaista vapautta ja liikkuvuutta sekä kääntää asumiskustannukset ja -käytännöt täysin päälaelleen. Siinä, missä ennen ostettiin suhteellisen edullinen vanha tai käytetty matkailuauto tai perässä vedettävä karavaani matkailutarkoitukseen, nykyään satsataan jopa pienen talon verran autoon, jossa tykötarpeet – ja luonnollisesti myös kulut – ovat oman kodin tasolla. Karavaanaus luo useammille mielikuvia leirintäalueesta, jossa vietetään koko kesä. Kerran kun autonsa parkkeeraa siinä se pysyy kunnes kotimatka koittaa. Todellisuudessa karavaanaus on paljon muutakin ja kannattaakin hyödyntää sitä, että alla on renkaat ja liikkumaan pääsee koska tahansa. Suomessa karavaanin saa käytännössä parkkeerata mihin tahansa, missä sitä ei erikseen kielletä, jolloin voi hyödyntää niin sanottua puskaparkkeerausta eli leirintäalueiden ulkopuolella tapahtuvaa leiriytymistä. Tässä on hyvä huomata, että leiriytyminen ja parkkeeraaminen ovat kaksi eri asiaa – leiriytymiseen, eli aloilleen asettumiseen tarvitaan lähes aina maanomistajan lupa. Toiset maat ovat vapaammin käytettävissä kuin toiset.

Minne karavaanilla voi lähteä?

Muun muassa Espanjan ja Portugalin sanotaan olevan harvinaisen vapaita karavaanaus-maita, joidenka useammat rannat ovat tunnettuja juurikin karavaanareistaan. Vaikka usein näilläkin rannoilla parkkeeraus on sallittua mutta leiriytyminen ei, sääntöihin suhtaudutaan huomattavasti rennommin kuin muualla. Maanomistajat häätävät tarvittaessa pois tai saattavat pyytää pientä leiriytymismaksua – mittavat sakot ovat ennenkuulumattomat ja harvemmin joutuu vaikeuksiin, etenkin rannoilla, joissa on useampia karavaanareita. Kunhan hoitaa jätteensä pois asianmukaisesti! Euroopassa matkailu tai jopa asuminen on käytännössä helpompaa yksinkertaisesti siksi, että tieverkostot ovat toimivammat, tutummat ja sujuvammat. Kaukoajossa täytyy muun muassa tarkemmin tutkia reitit ja huomioida poikkeukset kuten liikennelait ja -maksut, teiden kunto, valuutan vaihto sekä ilmasto. Silti karavaanilla kauemmaksi lähteminen ei ole lainkaan mahdotonta, jos se mahtuu budjettiin. Joutuisihan sitä kotimaassakin maksamaan vuokraa tai lainaa sekä asumiseen ja liikkumiseen liittyvät kustannukset. Kaukomatkailu onkin toistaiseksi suositumpaa kokoaikaisesti karavaanissa asuville, tai matkailuharrastuksena karavaanaavat yleensä suunnittelevat ‘yhtä suurta reissua’ erityisen pitkään ja toteutus jää ‘kerran elämässä’ -tapahtumaksi. Kuitenkin karavaanauksen valtti on juuri siinä, ettei mikään ole mahdotonta tai liian kaukana, kun on renkaat alla!

Huomioi kunkin maan lainsäädäntö…

 

Ota huomioon, ettei karavaania voi kuitenkaan pysäköidä ihan mihin vaan, ja monella maalla on tarkat lait koskien mihin karavaanin voi pysäköidä. Myös määritelmä siitä, onko karavaani ainoastaan pysähdyksissä vai parkkeerattuna aikeissa pysähtyä pidemmäksi aikaa on monissa maissa tarkoin määritelty. Euroopassa pärjää pitkälle sillä, että leiriytyy ainoastaan sille merkityillä paikoille – tämä tarkoittaa esimerkiksi matkailuvaunun tukijalkojen ulos ruuvaamista, pöytien ja tuolien ulos laittamista, grillausta ynnä muuta semmosta. Jos et ole varma, pelaa aina varman päälle!