Lentoyhtiöiden parhaimmisto tulee Lähi-Idästä ja Aasiasta

Lentoyhtiöiden kilpailu kovenee vuosi vuodelta, kun polttoaineen hinta nousee ja toisaalta halpalentoyhtiöt hinnoittelevat lippunsa niin edullisiksi, että perinteisen lentoyhtiöt harvoin voivat tähän vastata. Kilpailuvalteiksi nouseekin tässä tapauksessa palvelu ja matkustusmukavuus.

Lentoyhtiöt herättävät ihmisissä paljon tunteita ja aina löytyy tuttavapiiristä neuvoja, millä lentoyhtiöllä kannattaisi matkustaa. Useat näistä neuvoista perustuvat mielikuviin, jotka tulevat esimerkiksi lentoyhtiön kotimaasta. Varmemmin lentoyhtiöiden paremmuudesta pääsee selville kun lukee muutaman kansainvälisen vertailun. Lentoyhtiöitä laittaa paremmuusjärjestykseen Skytrax, joka jakaa vuosittain arvostetut World Airline Awards -palkintonsa. Palkinnot jaetaan kyselyn perusteella. Tänä vuonna palkinnot jaetaan syyskuussa, mutta jotain suuntaa antaa myös viime vuoden listaus. Tuolloin kyselyyn osallistui 19,2 miljoonaa matkailijaa 104 eri maasta. Parasta lentoyhtiötä valitessa kriteereinä toimii koko matkustusprosessi, johon kuuluvat mm. lähtöselvityksen sujuvuus, henkilökunnan ystävällisyys ja palvelun taso, lentopalvelut, matkustusviihtyvyys sekä lennolla tarjottavat ruoat ja juomat. Laajuutensa takia Skytraxin listaus on tällä hetkellä lentomaailman arvostetuin.

Kymmenen parhaan lentoyhtiön joukkoon mahtui vain yksi eurooppalainen

Kärkipaikoista kilpailevat vuosittain useat samat nimet, jotka tulevat lähes kaikki Lähi-Idän ja Aasian maista. Eurooppalaisista lentoyhtiöistä korkeammista sijoituksista kisaa oikeastaan vain Turkish Airlines. Finnair sijoittui viime vuonna listan sijalle 27. Skytraxin lentoyhtiötutkimuksessa on mukana 280 yhtiötä.

Vuonna 2016 maailman parhaaksi lentoyhtiöksi valittiin Arabiemiraattien Emirates, joka nosti sijoitustaan viidenneltä sijalta. Vuoden 2015 voittaja Qatar Airways joutui tyytymään toiseen sijaan. Kolmantena oli Singapore Airlines ja neljäntenä Cathay Pacific. Kymmenen kärkeen mahtuivat myös ANA All Nippon Airways, Etihad Airways, Turkish Airlines, Eva Air, Qantas ja Lufthansa.

Ylellinen Emirates

Emirates-lentoyhtiö on kokonaan Dubain hallituksen omistuksessa. Reittejä sillä on ympäri maailmaa. Emirates aloitti toimintansa vuonna 1985 ja nousi nopeasti yhdeksi maailman suurimmista lentoyhtiöistä. Se on myös voittanut satoja eri palkintoja palvelustaan ja matkustusmukavuudestaan. Emiratesin koneet ovat suuria ja niissä on riittävästi tilaa pidemmällekin matkustajalle. Tämä on ehdoton kilpailuvaltti lentoyhtiöiden joukossa.

Emirates on alusta asti panostanut laatuun ja ylellisyyteen – kuten dubailaiselle yritykselle sopiikin. Tämä on yksi niistä harvoista lentoyhtiöistä, joiden economyluokkakin on matkustajalle elämys. Yhtiö panostaa ruokiin ja viihdetarjontaan ja pyrkii olemaan edelläkävijä myös palvelupuolella. Emirates oli ensimmäinen lentoyhtiö, joka salli matkapuhelinten käytön lennoillaan ja nykyään yhtiön koneissa on käytössä myös yllättävän toimiva internet-yhteys. Kun Emiratesilla matkustaessa asettautuu mukavasti penkkiin, valitsee käsittämättömän laajasta elokuvavalikoimasta mieleisensä tai hyödyntää nettiä ja avaa puhelimestaan tai koneeltaan PokerStarsin ja saa vielä hymyilevältä lentoemännältä juoman käteen, menee mikä tahansa matka erittäin leppoisasti lempiharrastusten parissa. Kärkisijan saavuttaminen lentoyhtiölistauksessa ei siis ole kovin yllättävää.

Jos matkalle osuu välilasku Dubaihin, ylellisyys jatkuu. Yli neljän tunnin välilaskujen aikana Emirates kuljettaa matkustajia Dubaihin, jossa ehtii muutamassa tunnissakin ihmetellä meidän näkökulmastamme eksoottisia luksustavarataloja elokuvateattereineen ja luistinratoineen. Samalla saa hankittua viemisiksi edullisia tuliaisia.

Qatar Airways panostaa yksityiskohtiin

Qatar Airway on Emiratesin tapaan erittäin ansaitusti maailman parhaiden lentoyhtiöiden listan kärjessä. Kärkipaikan se on saavuttanut vuosina 2011, 2012 ja 2015. Qatarilla on myös hieman yllättäen usein mahtavia tarjouksia Helsingistä Sydneyhin, Seychelleille, Sri Lankaan, Malediiveille, Bangkokiin ja Singaporeen. Yhtiö aloitti lennot vuonna 1994 ja on laajentanut reittejään vuosi vuodelta ja nykyään kohteita on yli 150. Laadustaan tunnetulla Qatarilla on käytössään yksi maailman uusimmista lentokalustoista ja tämän huomaa matkustajakin raikkaina ja tilavina matkustusolosuhteina. Qatar kuuluu Oneworld-allianssiin, joten sen lennoista saa samalla tavalla pisteitä kuin esim. Finnairin lennoista.

Qatarissa, samoin kuin Emiratesillakin, palvellaan erittäin hyvin myös economyluokan matkustajia. Pitkälle lennolle jaetaan mm. amenity kit jossa on kaikki lennolla tarvittava aina hammasharjasta silmälappuihin, korvatulppiin ja yösukkiin asti. Yölennoilla matkustaja voi kiinnittää itseensä tarran, jossa ilmoittaa haluaako tulla herätetyksi aterioita varten. Pienet, mutta tärkeät yksityiskohdat tekevät lentokokemuksesta todella miellyttävän.

Turkish Airlines on Euroopan ykkönen

Listalla korkeimmalle kohonnut eurooppalainen edustaja ei sekään ole lainkaan hullumpi lentoyhtiö. Verrattuna moniin halpalentoyhtiöihin tai esimerkiksi Finnairiin tai SAS:aan. palvelun laatu on aivan eri tasolla ja jälleen kerran myös pienistä, matkustusmukavuutta  lisäävistä yksityiskohdista on huolehdittu. Turkish Airlines on erityisen hyvä vaihtoehto Lähi-idän alueelle ja Afrikkaan matkatessa. Lippujen hinnat ovat edullisia, mutta rahalla saa silti paljon enemmän kuin kilpakumppanien kyydissä. Ei liene sattumaa, että Turkish Airlines on valittu neljä vuotta peräkkäin Euroopan parhaaksi lentoyhtiöksi.

Yksi suuri ero muihin eurooppalaisiin lentoyhtiöihin verrattuna Turkish Airlinesilla on ruoka. Kun on pitkään lentänyt vain hintansa puolesta kilpailukykyisillä lentoyhtiöillä, saattaa yllättyä huomatessaan, että lentokoneessa tarjottu ruoka voi olla sekä ilmaista että hyvää.

Kun hinta ratkaisee

Halpalentoyhtiöt eivät ymmärrettävästi Skytraxin listalle yllä, mutta aivan turhia eivät nekään ole. Esimerkiksi Air Baltic on mainio vaihtoehto, jos suuntana ovat entiset neuvostotasavallat. Air Balticin kotikenttä on Riika. Liput ovat edullisia eikä turhia mukavuuksia ole, mutta kaikki toimii. Toisaalta lennot itäisen Euroopan alueella ovat sen verran lyhyitä, että lentoyhtiöltä sietää alempaakin palvelutasoa.

Niin ikään halpalentoyhtiöihin lukeutuva Norwegian on viime aikoina saanut positiivista huomiota koneidensa miellyttävyydestä ja erityisen edullisista lipuista esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Toki lippuun ei siinä tapauksessa kuulu mitään muuta kuin istumapaikka economyluokassa, mutta silloin jos ei muuta tarvitsekaan, voi näitäkin vaihtoehtoja harkita. Norwegian on avannut muutaman viime vuoden aikana uusia suoria reittejä esimerkiksi Los Angelesiin, San Franciscoon ja Chicagoon. Mutta matkustusmukavuutta hakeville voi suositella kuitenkin lähinnä Skytraxin listan kymmenen kärkeä, joiden hinnatkin ovat erityisesti pitkillä matkoilla täysin kilpailukykyiset meille tutumpien lentoyhtiöiden kanssa.