Maailman nopeimmat junat

Teknologia kehittyy jatkuvasti uusiin ulottuvuuksiin, joissa on enää mielikuvitus rajana. Tämä myös tietenkin pätee kulkuneuvoihin. Yksi maailman kehittyneimmistä kulkuneuvoista on juna, josta nykypäivänä yritetään jatkuvasti tehdä parempia ja nopeampia. Onhan tämä hyväkin, nimittäin junat ovat pääasiassa maailman  vihreimpiä kulkuneuvoja, joten niillä liikkumista kannattaa ehdottomasti suosia.

 

Junia kehitetään jatkuvasti ja niistä yritetään kokoajan saada enemmän irti, jotta yhä useampia kuluttaja ja yritys voisi niiden palveluita hyödyntää liikkumisessa ja kuljetuksessa. Junista on tarkoitus saada mahdollisimman vähäpäästöisiä, nopeita ja niiden reittejä uudistetaan jatkuvasti yrittäen saada junapalvelut yhä suuremmalle alueelle. Tämä tietenkin lisää kuluttajien käyttöä junan suhteen, jolloin se taas vastapainoksi vähentää yksityisautoilua. Tämä taas johtaa ympäristöystävällisempään liikkumiseen, joka on tällä hetkellä yksi suurimmista tavoitteista. Jatkuva ilmastonmuutos aiheuttaa otsikoita, jolloin päästöistä yritetään päästä  eroon. Juna onkin tällä hetkellä yksi paras kestävän liikkum isen muoto pyöräilyn ja kävelyn lisäksi.

Japanin superjuna

Otsikoissa on myös aina välillä käyty läpi maailman kehittyneintä ja nopeinta junaa. Juna teknologia tietenkin kehittyy jatkuvasti, mutta tällä hetkellä maailman nopein juna sijaitsee Japanissa. Tämä ei kuitenkaan ole yllätys, nimittäin onhan japani yksi teknologian kehittyneimpiä maita. Japanista löytyy oikeastaan mitä tahansa voi vain kuvitella, niin miksei myöskään maailman nopein juna löytyisi sieltä. Sehän on itsestään selvää, että ahkerat ja työtä arvostavat japanilaiset ovat päässeet jopa junateknologian edelle.

Tämä on nimeltään luotijuna eli Maglev-juna, joka liikennöi Tokiosta Nagoytaan. Tämän junan huippunopeus on jopa 603 kilometriä tunnissa. Tämän junan tavoitteena on kulkea kaupunkien välinen matka eli 284 kilometriä 40 minuutissa, vuoteen 2027 mennessä. Tämä juna teki ensimmäisen koeajonsa vuonna 2016, jolloin se pääsi kyseiseen 603 kilometrivauhtiin. Juna ei kuitenkaan ole vielä käytössä kuluttajille, mutta japanin antaman lupauksen mukaan sen pitäisi olla liikkumiskäytössä jo muutaman vuoden sisällä.

Muut nopeat junat maailmassa

Maailman toisiksi nopein juna taas sijaitsee Kiinassa. Tämäkään tuskin tulee monelle yllätyksenä. Nämä kaksi maata pitävät johtoasemaa jokaisen teknologian kohdalla. Tämä juna on vuonna 2004 isännöintinsä aloittanut Shanghai Maglev-niminen juna. Junan vauhti on jopa 430 kilometriä tunnissa ja se liikennöi Shanghain keskustan ja Pudongin kansainvälisen lentokentän väliä. Matkan pituus on vähän päälle 30 kilometriä ja sen pääsee kulkemaan muutamassa minuutissa. Kiina pitää tällä hetkellä voittoasemaa itsellään, nimittäin kolmanneksi nopein juna on myöskin kotoisin Kiinasta. Tämä juna liikennöi Pekingin ja Shanghain väliä 380 kilometrin tuntinopeudella. Juna on nimeltään Harmony CRH 380A ja se aloitti liikennöintinsä vuonna 2010. Nämä kaksi Kiinan ylpeyden aihetta aiheuttavatkin paljon keskustelua ja ne ovat nykyään turistinähtävyys. Jokainen haluaa kokea olevansa edes kerran elämässään huippunopean luotijunan kyydissä. Eurooppa ei kuitenkaan ole kovinkaan kaukana Aasian kehityksestä. Nimittäin meiltäkin löytyy yksi huippuluokan luotijuna, joka kulkee jopa 360 kilometriä tunnissa. Tästä Eurooppa saakin olla ylpeä, nimittäin se on vain vaivaisen 20 kilometriä tunnissa hitaampia kuin maailman kolmanneksi nopein juna. Tämä juna on nimeltään AVG Italo, joka nimensä mukaisesti onkin kotoisin Italiasta. Tämä juna liikennöi Napoli – Rooma – Milano väliä, joten näiden kaupunkien välillä pääseekin kulkemaan erittäin helposti ja nopeasti. Juna on kuitenkin vielä todella tuore, nimittäin se on liikennöinyt vasta vuodesta 2012 asti. Valitettavasti turvallisuussyitä juna ei pääse maailman toiseksi nopeimman liikennöivän junan tittelille, vaikka sen huippunopeus onkin jopa 574,8 kilometriä tunnissa. Se on kuitenkin pitänyt hallussaan nopeimman junan ennätystä vuoteen 2016 asti.

Muut nopeat junat maailmassa