Minne suunnata pyörälomalle?

 

Pyöräily on mahtava tapa viettää lomaa. Pyörän selässä sulaudut maisemaan, ja voit elää hetkessä kaikilla aisteillasi – tunnet kaikki ympäristön tuoksut, tuulen kasvoillasi ja näet paikkoja, joihin et ehkä muutoin olisi eksynyt. Ja se vapauden tunne! Pyöräillessä sinä päätät reitin ja sen, missä ja milloin haluat pysähtyä. 

Euroopan tasaisilla mailla pitkätkin välimatkat sujuvat joutuisaan

Ranskan koilliosista löytyy pyöräilyn ystäville mahtava reitti koettavaksi. Route du Vin d´Alsace, eli Alsacen viinireitti, käsittää yhteensä 170 kilometriä poljettavaksi idyllisessä Ranskan maaseutumaisemassa. Kilometrit voivat äkkiseltään tuntua hurjilta, mutta todellisuudessa hyvin leppoisallakin tahdilla matkan taittaa muutamassa päivässä. Reitti pujottelee ranskalaisten viinitilojen, viehättävien pikkukylien ja vehreiden, matalien kukkuloiden välissä. Pyörällä liikkuessa voit todella upottautua nauttimaan reitin tunnelmasta. Maisemat kutittavat mieltä ja rauhoittavat yhtäaikaa – tämä on koettava! Toinen ehdottomasti suositeltava reitti lähtee Itävallan Wienistä, pistäytyy Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa ja päätyy Unkarin Budapestiin. Reitti on erittäin tasainen ja helppo polkea, sillä se seurailee rauhallisen Tonava-joen vartta. Sen pyörätiet ovat melko hyvin merkityt, joten sopivasti seikkailuhengellä varustetulle tämä reitti tarjoaa upean tavan kokea kolme valtiota reilun 300 kilometrin matkan aikana. Leppoisalla rytmillä viikko riittää mainiosti reitin polkemiseen. Toki tilaisuus kannattaa käyttää hyväksi ja tutustua rauhassa  mielenkiintoisiin kaupunkeihin, joita reitin varrelle osuu. Jos pysähdyt Bratislavaan, varaudu laittamaan pyöräsi hetkeksi syrjään – kaupungin keskustan ulkopuolella kadut ovat melko huonossa kunnossa ja julkisen liikenteen lisäksi kävely onkin paras vaihtoehto liikkumiselle.

 

Pohjois-Italian vuoristot salpaavat hengen kauneudellaan

Hyväkuntoiselle sopiva kohde on Italian pohjoisosiin sijoittuvan Lombardian maakunta. Pohjoisessa Lombardiassa Italia kohtaa Sveitsin ja Itävallan kanssa, ja rajalla kohoavat komeat vuoristot tarjoavat upeita maisemia vuoristolampineen ja jylhine rinteineen. Pyöräily on alueella todella suosittu harrastut. Tiet ovat hyvin mäkisiä, joten kunto ja pohkeet kasvavat näiden kilometrien aikana. Pyöräilijöiden keskuudessa legendaarisen maineen saanut kohde on Passo dello Stelvio, eli Stelviosola. Sola kuuluu Itä-Alppeihin, ja se nousee 2 758 metrin korkeuteen. 49 kilometriä pitkä tie on haastava ja raskas vastus, sillä se kiemurtelee serpentiinimäisenä aina juurelta huipulle saakka vieden pyöräilijän voimat äärirajoille. Sola onkin osa Italian ympäriajoa, maailman tunnetuimpiin kuuluvia pyöräilykisoja. Tielle kannattaa lähteä suuntaamaan Spondignan pikkukylästä, jonne pääsee junallakin. Solan yli päästyä tie laskettelee mukavasti kohti Bormion kaupunkia, joka alppimaisemineen ja tyypillisine kivisine taloineen on mukava kohde viettää vaikkapa viikonloppu. Italiassa kun ollaan, ravintolat tarjoavat mitä maukkaimpia annoksia matkalaiselle herkuteltavaksi. Kokeile pizzoccheri-pastaa, sciatt-juustopalloja tai paikallisia liha-annoksia, ja hulauta ne alas paikallisella, vahvalla punaviinillä. Kaupungista löytyy myös upea, alppimaisemin varustettu, vanha kylpylä, jossa lepuuttaa väsyneitä raajoja solan ylittämisen jälkeen.

Amsterdamissa voit nauttia pyöräilystä kaupunkimaisemissa

Haluaisitko rehkimisen sijaan nauttia laiskasta pyöräilystä ja kaupunkimaisemista yhtäaikaa? Ota suunnaksi Amsterdam, Euroopan kuuluisin pyöräilykaupunki. Pyörä on normaali kulkuväline paikallisille, niin työmatkat kuin muutkin siirtymiset vilautetaan fillarilla. Matkailijalle kaupungista löytyy viehättäviä näköalareittejä kierreltäväksi. Reitit pujottelevat värikkäiden talojen, veden täyttämien kanaalien ja kauniiden siltojen seassa. Pyöräreittejä kertyy yhteensä yli 400 kilometriä, eli pohkeetkin saavat kyytiä niin halutessasi. Pyöräily Amsterdamissa on turvallista ja rentoa, sillä pyörille on varattu omat ajokaistat. Pyöräilijöitä vilisee kuitenkin niin paljon liikenteessä, että muistathan kertoa selkeästi käsimerkein aikomuksistasi, ja noudata liikennesääntöjä. Jos oma pyörä on jäänyt kotipihaan odottamaan, ei huolta – kaupungista löytyy sadoittain pyörävuokraamoja, joista valita menopeli alle. Kaikkein suosituin ajankohta kaupunkivierailulle on heinä-elokuu. Tuolloin lämpötilat kieppuvat noin kahdenkymmenen asteen tienoilla. Mikäli haluat vältellä suuria massoja, suunnittele lomasi sesongin ulkopuolelle. Kevät ja syksy ovat lämpötiloiltaan miellyttäviä pyöräretkiä ajatellen, ja kaupunki on huomattavasti rauhallisempi.  Huhti-toukokuun tulppaanisesonki voi tosin yllättää suurilla turistijoukoilla.


Amsterdamissa voit nauttia pyöräilystä kaupunkimaisemissa