Titanicin kohtalo kiinnostaa vuosikymmenestä toiseen

Uppoamattomaksi väitetyn Titanicin tarina kiinnostaa ihmisiä edelleen ja surullisesta yöstä on tehty menestyselokuvan lisäksi useita tv-sarjoja, dokumentteja ja kirjoja. Vuoden 1997 menestyselokuvassa  yläluokkainen Rose (Kate Winslet) ja kolmannessa luokassa matkustava siirtolainen Jack (Leonardo DiCaprio) rakastuvat ja tarina kääntyy tragediaksi jäävuoren osuttua laivan tielle. Vaikka Rosen ja Jackin tarina on mielikuvituksen tuotetta, riittää Titanicilta oikeitakin tarinoita joita kerrotaan edelleen jälkipolville. Laivalta tiedetään pelastuneen myös noin 20 laivalla olleista 63 suomalaisesta.

Helsinkiläinen Alina Backberg oli yksi Titanicin matkustajista. Hän oli tuolloin vain 27-vuotias ja matkusti yksin kahden lapsen kanssa. Alina Backberg syntyi Helsingissä 21.4.1884, mutta hän muutti Amerikkaan siirtolaiseksi vuonna 1905 aviomiehensä kanssa. Pariskunta erosi kuitenkin vain kaksi vuotta myöhemmin ja Alina päätyi uusiin naimisin Ruotsista tulleen siirtolaisen, toimittaja Oscar Johnsonin kanssa. Alina ja Oscar saivat kaksi lasta, Harold synti vuonna 1908 ja Eleanor vuonna 1910. Kun Eleanor oli vasta vauva, sai Alina Suomesta kirjeen, jossa kerrottiin hänen isänsä olevan hyvin sairas ja tämän toiveena oli nähdä vielä kerran tyttärensä. Alina päätti rohkeasti lähteä matkustamaan kohti Suomea, vaikka hän oli vain 25-vuotias eikä puhunut juuri lainkaan englantia. Alina saapui Suomeen keväällä 1911, mutta hänen isänsä oli ehtinyt menehtyä muutama kuukausi aikaisemmin. Vuotta myöhemmin Alina lähti paluumatkalle kohti Yhdysvaltoja. Käydessään ennen lähtöään lastensa kanssa Ruotsissa Oscarin vanhempien luona Alina tapasi kaksi ruotsalaisnaista, joiden kanssa hän osti 3. luokan laivaliput Yhdysvaltoihin. Kun kolmikko ja Alinan lapset olivat matkustaneet Kööpenhaminan kautta Southamptoniin heille selvisi että hiilikaivoslakon takia he eivät pääsekään suunnittelemalleen laivalle. Titanicissa oli kuitenkin vielä tilaa. Alina kävi ottamassa valokuvat matkamuistoksi satamassa ja lähetti samalla sisarelleen postikortin.

Alina jakoi hytin tapaamiensa ruotsalaisten kanssa laivan takakannella. Seurue ystävystyi yhden 3. luokan ruokasalin stuertin kanssa, joka myöhemmin pelasti heidän henkensä. Titanicin törmätessä jäävuoreen nukkumassa ollut neljävuotias Harold putosi sängystään lattialle. Naiset menivät kannelle katsomaan mitä oli tapahtunut ja näkivät kannella lojumassa jäävuoren paloja. He innostuivat niistä ja potkivat jääpaloja ympäriinsä, mutta miehistön jäsen kävi komentamassa heidät takaisin hytteihinsä, sillä laiva jatkaisi pian matkaansa. Laivan miehistö keskittyi pelastamaan 1. luokan matkustajia, mutta naisseurueen tuttu stuertti tuli hätyyttämään heidät hytistään, käski laittaa pelastusliivit päälle ja suunnata pelastusveneille. Pelastusveneiden luona olikin jo kaaos ja Alina lapsineen mahtui pelastusveneeseen siksi, että ruotsalainen Gunnar Tenglin antoi heille paikkansa. Alinan kanssa matkustaneet ruotsalaisnaiset eivät ilmeisesti pelastuneet.

Alinan pelastusveneessä oli 70 ihmistä, eli viisi enemmän kuin siellä oli paikkoja. Lattialla oli vettä ja lämpötila nollassa. Viiden tunnin odottelun jälkeen R.M.S. Carpathia saapui pelastamaan veneissä odottavat ihmiset. Carpathia saapui New Yorkiin 18. huhtikuuta mukanaa 705 Titanicilta pelastunutta matkustajaa. Alinaa luultiin aluksi siirtolaiseksi ja hän joutui todella yrittämään, jotta viranomaiset uskoisivat hänellä olevan jo Yhdysvaltain kansalaisuuden. Veneessä kylmettyneelle Alinalle oli matkan aikana kehittynyt keuhkokuume ja hänet vietiin hoitoon St. Lucasin sairaalaan. Hänen aviomiehensä sai viestin heidän pelastumisestaan vasta 18. huhtikuuta. Matkasta järkyttynyt Alina ei enää koskaan uskaltanut matkustaa Suomeen. Hänen lapsensa Harold ja Eleanor ovat kertoneet äitinsä tarinaa eteenpäin ja Alinan suvun suomalainen haara on hyvin perillä isoäidin vaiheista. Eleanor kammosi äitinsä tavoin merta koko elämänsä ja uskaltautui merelle vasta vuonna 1994, ensimmäisen kerran sitten vuoden 1912. Eleanor oli yksi viimeisistä elossa olevista laivan matkustajista James Cameronin elokuvan ilmestyessä.